Hoe maak ik mijn fotolijst mooier met een passe-partout?

Een passe-partout kan een heel belangrijke toevoeging zijn aan een lijst met een geprinte foto of kunststuk, want het zorgt er voor dat je blik meteen valt op het ingelijste stuk, het geeft meer 'body'. Als kijker word je als het ware beïnvloed om naar de foto te kijken. Een optische toevoeging dus, maar zeker ook belangrijk als het gaat om het behoud van je lijsten met foto’s. Lees hieronder meer over de vele functies van de passe-partout en hoe je de keuze maakt voor de juiste passe-partout bij jouw lijst!

Een passe-partout heeft zowel een beschermende als een esthetische functie

Passe-partouts zijn (kartonnen) kaders in een fotolijst, die de afstand van de lijst tot de foto vergroten. De zijden die de foto omringen zijn schuin afgesneden om het geheel meer diepte te geven en om te voorkomen dat er schaduw op het kunstwerk valt. Daarnaast zorgt een passe-partout voor ruimte tussen het glaswerk en de foto, zodat deze niet beschadigd kan worden. De foto blijft zo ook beter op z'n plek zitten. 

Een passe-partout heeft zowel een beschermende als een optische functie voor het inlijsten van een foto

Zuurvrij karton als bewijs van museumkwaliteit

Bij Framewell gebruiken we enkel zuurvrij karton voor het maken van de passe-partouts. Dit betekent dat de pulp die wordt gebruikt om het papier te maken een pH waarde heeft van boven de 7. Een absolute must om ingelijste stukken mooi te houden. Het voorkomt namelijk dat de ingelijste foto aangetast wordt door speling van licht en zuur. Daarnaast verkleurt de snijrand van de passe-partout zelf ook niet. In musea worden ook niet voor niets zuurvrije passe partouts gebruikt, zo blijven de mooiste stukken een leven lang geconserveerd.

Zuurvrij karton als bewijs van museumkwaliteit

Kies ik een smalle of een bredere passe partout?

Een passe-partout geeft een ingelijst stuk dus extra diepte. Hoe dikker de passe-partout, hoe intenser dit effect. Dus alvorens je een keuze maakt over de breedte, denk dan na over het effect dat je graag wilt creëren. Je kunt ook afgaan op de breedte van de lijst zelf en de dikte van de kadrering hierop aanpassen: Kies je voor een smalle frame, dan geeft een brede passe par-tout een elegante en professionele uitstraling. Wordt het een dikkere lijst, dan oogt een smalle passe par-tout juist wat meer speels en modern. 

Kies een smalle of brede passe-partout voor mijn fotolijst?

Bij Framewell maken we gebruik van off-white, zuurvrije passe-partouts met een dikte van +/- 1,6 mm. Kies tussen een dunne, middelgrote of dikke variant om je foto of in te lijsten item professioneler te laten ogen. Museumkwaliteit gegarandeerd! 

Begin hier met het maken van je eigen creatie mét of zonder passe-partout.