Een fotowand creëren zoals een stylist dat zou doen - 5 tips van onze experts

Pinterest staat er vol mee. Van groot tot klein, van zwart-wit tot kleur én van strakke tot juist hele persoonlijke fotowanden. Deze galerijen geven je huis- of slaapkamer een persoonlijke touch én zijn een echte eye-catcher voor mensen die langskomen. Zo word je vaak herinnerd aan je mooiste reizen, je bruiloft of de eerste tekeningen van je zoon of dochter.

Heel mooi allemaal zo’n fotowand, maar hoe maak ik er zelf één? En hoe zorg ik er ervoor dat het er uit komt te zien als een volwaardige wanddecoratie? Wij helpen je een handje op weg met 5 tips van de experts. Je kan meteen aan de slag!


1. Wat is de beste plek in huis voor een fotocollage?

Alvorens je begint met het ontwerpen en creëren van een mooie fotowand is het belangrijk om de beste plek te kiezen. Een mooie collage boven de bank is uiteraard altijd een optie, maar er zijn meer plekken waar foto’s aan de muur echt tot hun recht komen.  
 • Wat dacht je van de gang? Hier kom je elke dag wel een aantal keren langs - dus dan geniet je er des te vaker van. Check bijvoorbeeld onze fotowand oplossing voor smalle muren, zo kan je deze goed benutten. 
 • Of heb je een kale ruimte boven je trap? Gave plek om wat mooist op te hangen. Onze schuin oplopende galerij past perfect. 
 • Een lege ruimte boven je bed? Laat je slaapkamer nog breder lijken door onze brede collage. Bekijk je mooiste foto’s nog even voor je gaat slapen.
  Na het kiezen van de ruimte is het zaak om op te meten hoe groot je collage kan worden. 

   2. Kies lijsten in een stijl die past bij jouw interieur

  Bedenk daarna welke stijl fotowand goed past. Komt deze in een ruimte te hangen die al vol staat met kleurrijke accessoires en streef je naar een wat rustigere muur? Dan is het mooi om te kiezen voor een strak design aan lijsten van één soort materiaal, zoals van mat-zwart hout. Mag het wel iets drukker? Wissel dan af met materialen, kleuren, groottes en inhoud van lijsten. Een fotowand met lijsten die net een beetje scheef hangen geeft een extra speels effect. 

  3. Kies een thema en vertel een verhaal met foto's en artwork

  Een thema kiezen voor je collage is misschien nog wel het lastigste, want waarschijnlijk heb je honderden foto’s op je telefoon staan die wel een mooie plek verdienen. Het is ook gaaf om foto’s af te wisselen met bijvoorbeeld souvenirs of kaartjes. Een fotowand vol met foto’s van een reis naar Zuid-Afrika is pas helemaal af als je ook je vliegtickets en treinkaartjes inlijst. Voor een fotowand met ingelijste sportprestaties kan een medaille en startbewijs natuurlijk ook niet ontbreken. Zo vertelt jouw muur echt een compleet verhaal. Jouw verhaal. Vergeet niet om in het midden van de compositie je mooiste foto/item op te hangen - zo wordt dit de échte eyecatcher. 

  4. Begin met het (online) inlijsten

  Heb je al je foto’s en items om in te lijsten uitgekozen? Zet deze dan in een apart mapje op je telefoon of desktop, zodat alles snel terug te vinden is. Bij Framewell bestel je jouw fotowand kant en klaar en in één keer. Upload je foto’s in de fotowanden die al klaar staan op onze website, en dan gaan wij aan de slag! Binnen 5 dagen ontvang je jouw fotolijsten al bij je thuis. 

   

  5. Hoe zorg je dat de fotolijsten recht, in balans en harmonie hangen?

  Waar het voorheen een grote klus was om een fotowand op de juiste hoogte en recht te hangen, helpt Framewell je nu uit de brand. Geen gedoe met het het uitmeten van alle lijsten en hoogtes, want wij leveren bij elke fotowand een ophangtekening op ware grootte. Enkel de ophangtekening waterpas hangen dus - dan gaat de rest vanzelf. Daarnaast leveren we bijbehorende schroeven en spijkers mee. Het enige wat je nodig hebt, is een boormachine of een hamer. 
  Fotowand ophangen met ophangtekening

  Bekijk hier onze prefab fotowanden